Accommodatie

Bij het gebruikmaken van een accommodatie moet aan veel dingen gedacht worden. Zo is het niet alleen belangrijk om de officiële verplichtingen goed op een rijtje te hebben, (zie hiervoor de accommodatierichtlijnen maar is het ook verstandig om alle randzaken goed op orde te hebben. Er komt immers heel wat kijken bij het beheren en onderhouden van een accommodatie. In onderstaand artikel kun je meer lezen over het hoe en wat van het draaiende houden van een accommodatie.

Onderhoud

Het bouwen en in bezit hebben van een accommodatie is één ding, maar jarenlang kunnen blijven genieten van een goede accommodatie is niet vanzelfsprekend. Hiervoor moet regelmatig noodzakelijk onderhoud gepleegd worden, iets wat veel tijd, energie en geld vraagt. Naast dat het zaak is om duidelijk te hebben wie verantwoordelijk is voor het onderhoud, kan tijdig actie ondernemen grote problemen in de toekomst te voorkomen en latere besturen niet op te zadelen met problemen met een clubhuis met groot achterstallig onderhoud. Dit vraagt om een goede planning, zowel voor het daadwerkelijke onderhoud als de financiële reserveringen.

De KNVB heeft in samenwerking met NOC*NSF en het Instituut voor Sportaccommodaties een document opgesteld wat dient als handreiking bij het opzetten van een onderhoudsplan. Hoewel dit document is opgesteld voor voetbalverenigingen en –accommodaties, is het document ook erg nuttig voor alle andere sportaccommodaties. Hier is het document te lezen.

Duurzaamheid

Een onderwerp waar steeds meer aandacht voor komt, is duurzaamheid. Steeds meer beseffen we ons dat we voorzichtig om moeten gaan met de natuur en de grondstoffen die we gebruiken. Door technische innovaties kunnen we meer doen met minder energie en kunnen we bovendien op een duurzame, eerlijke en gezonde manier aan grondstoffen komen.

Ook voor sportverenigingen is er veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Je kunt je duurzaamheid verbeteren door te letten op kleine dingen als het gebruik van spaarlampen en bewegingssensoren, maar ook in de grotere projecten als het aanleggen van zonnepanelen is veel winst te behalen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook aanmerkelijk schelen in de energiekosten.

Duurzaamheid komt niet alleen de planeet ten goede, maar ook je clubkas. Investeringen in duurzame oplossingen zijn op de lange termijn dan ook vaak voordeliger.

Lees hier een artikel op SportKnowHowXL over de relatie tussen sportverenigingen en duurzaamheid. Op sportstroom.nl kun je samen met een collectief van andere sportverenigingen  groene stroom en gas inkopen, waardoor je geld bespaart maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst. Ook kun je op www.gaslicht.com voor jouw specifieke situatie uitrekenen welke aanbieder voor jou het voordeligst is. Door goed de jaarlijkse energierekening te bestuderen, krijg je een helder inzicht in je verbruik en voorkom je dat je teveel betaalt door eenmalig een hoge verbruikspiek te hebben gehad. 

Op http://www.duurzaamverenigen.nl/ staan verschillende best practices van sportverenigingen door het hele land die actie hebben ondernomen om duurzamer te worden. Hierbij worden niet alleen voorbeelden gegeven op het gebied van de accommodatie, maar ook op het gebied van voeding, vrijwilligers, vervoer etc.

Vanaf 2016 heeft VWS een subisidie beschikbaar gesteld voor sportverenigingen op het gebied van duurzame accommodaties. Wil je weten of je vereniging daarvoor in aanmerking komt? Kijk dan hier naar de regelhulp van NOC*NSF. Lees ook verder op sport.nl over hoe je je club steeds meer kunt verduurzamen.

Kantinebeheer

Door een goed beheer van de kantine draag je bij aan zowel de sfeer binnen de vereniging (want een goed beheerde kantine trekt meer mensen) en ook de clubkas kan hiervan profiteren (denk hierbij bijvoorbeeld ook aan he verhuren van de accommodatie aan derden). Het goed beheren van de kantine hoeft niet veel werk te kosten. Het is echter hierbij wel ook van belang om het werk regelmatig te doen zodat het overzichtelijk en behapbaar blijft. Het is dan ook verstandig een beleid op te stellen rondom het kantinebeheer. Een aantal punten waar afspraken over kunnen worden gemaakt in dit beleid, zijn;

  • Het opstellen van een kantinecommissie. Deze commissie regelt het beheer en onderhoud van de kantine;
  • Het afstemmen van het assortiment; bekijk dit zowel van de zakelijke (waar is vraag naar) kant en van de verantwoorde (wat is gezond) kant. Hulp of inspiratie nodig? Kijk dan op de website van de Gezonde Sportkantine.
  • Maak duidelijke afspraken over de zakelijke kant van het beheer; houd bij wat er verbruikt wordt, hoe er besteld wordt, hoe groot de voorraad is, wat er met de opbrengsten of eventuele fooien gebeurt e.d.
  • Maak ook afspraken over intern gebruik en leg hier verbruikslijsten voor aan. Zo blijft dit inzichtelijk en levert het geen problemen op met het verbruik van de voorraad.
  • Denk goed na over een realistisch winstpercentage. De inkoopprijs vermeerderd met het winstpercentage is de verkoopprijs.
  • Er kan en er wordt steeds vaker gepind bij sportverenigingen. Dit valt in de praktijk vaak voordeliger uit dan een contante betaling; de kosten daarvan bedragen zo'n 25 cent, waar dat voor pinnen maar 19 cent is. Het bevorderen van pintransacties is dan ook het overwegen waard. Meer informatie lees je hier.

Meer informatie