Accommodatierichtlijnen
Het beheren van een accommodatie heeft meer voeten in de aarde dan vaak wordt gedacht. Zo moeten er niet alleen aan verschillende voorschriften worden voldaan, maar is het natuurlijk voor de vereniging zelf ook van groot belang dat het gebruik van een accommodatie financieel rendabel is. Onderstaand worden de belangrijkste richtlijnen besproken voor het correct gebruiken van een sportaccommodatie. Wil je weten hoe je meer uit je accommodatie kan halen? Lees dan verder onder accommodatiegebruik.
Brandveiligheid
De richtlijnen omtrent brandveiligheid zijn vastgelegd in de bouwregelgeving. Voor de meeste sportaccommodaties geldt dat er een gebruiksmelding moet worden gedaan bij de gemeente voor brandveilig gebruik. Zo’n melding bij de gemeente is gratis en kan makkelijk en snel geregeld worden. Twijfel je of je alleen een gebruiksmelding moet doen of toch een vergunning moet aanvragen? Via het omgevingsloket kun je een check doen om erachter te komen wat je nodig hebt.
Alleen een gebruikersmelding voorkomt een brand natuurlijk niet en helpt niet bij het verbeteren van de brandveiligheid. Daarvoor bestaan er een aantal simpele maatregelen. Een aantal hiervan zijn verplicht, zoals exit-bordjes en brandblussers. De Rijksoverheid heeft een overzicht gemaakt van de maatregelen die genomen kunnen worden om brandveiligheid te bevorderen en de regels die bestaan omtrent deze maatregelen. Kijk voor een overzicht van de maatregelen hier.
Bekijk hier het voorbeelddocument van de KNVB voor het opzetten van een ontruimingsplan.
Toegankelijkheid
Om ook aangepaste sporters de mogelijkheid te geven zich net als andere leden in de accommodatie vrij te kunnen bewegen, is het belangrijk om bij de (ver)bouw van de accommodatie na te gaan welke aanpassingen gemaakt kunnen worden zodat de accommodatie ook door gehandicapte sporters goed te gebruiken is. Hiervoor is een compleet handboek opgesteld met richtlijnen door stichting Onbeperkt Sportief. Kijk hier om de richtlijnen te bekijken.
Financieel
Ook op financieel gebied moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moeten verenigingen met een eigen clubhuis onder andere Ecotax betalen. Deze belasting kan echter in bepaalde gevallen ook weer teruggevraagd worden. Lees hier op het kennisplatform verder over Ecotax en de belastingregels waar verenigingen mee te maken krijgen.
Reclame
De accommodatie kan fungeren als een letterlijk uithangbord van de vereniging; zowel het clubhuis als parcours kunnen gebruikt worden ter promotie van de sponsoren door het plaatsen van reclameborden.
Hierbij moet rekening gehouden worden met de eisen van de gemeente op het gebied van reclame. De gemeenten staan bijna altijd toe dat er reclame geplaatst wordt, maar kan wel eisen stellen aan de soort, aantal, plaats en vorm van de reclame. Neem daarom voor het plaatsen van spandoeken, uithangborden of overige reclame-uitingen altijd contact op met de gemeente.
Algemene richtlijnen
De KNWU heeft algemene richtlijnen opgesteld voor wieleraccommodaties. In het document worden een aantal richtlijnen genoemd die als handvat kunnen dienen bij de aanleg of verbouw van bestaande of nieuwe wielerparcoursen of clubhuizen. Bekijk het document hier.
Meer informatie
- Lees hier de richtlijnen voor het (ver)bouwen van een accommodatie voor mindervaliden.
- Het omgevingsloket geeft meer informatie over het wel of niet aanvragen van een vergunning
- Lees hier de richtlijnen vanuit de KNWU voor wieleraccommodaties.
- Lees hier het voorbeeldontruimingsplan van de KNVB.