Best practice: Businessclub (DRC de Mol)

We kennen ze allemaal wel; de sponsoren die binnengekomen zijn via familieleden die lid zijn van de club. Natuurlijk zijn we daar heel blij mee, maar vaak is het maar de vraag of de sponsoren blijven als de link met de club verdwijnt, bijvoorbeeld omdat het familielid stopt met de sport. Want wat kan je eigenlijk je sponsoren als meerwaarde bieden naast hun naam op je shirt? 

DRC de Mol, wielervereniging uit Dordrecht, biedt sponsoren naast de standaard sponsorpakketten nog een heel ander concept: door middel van een businessclub weet DRC de Mol al een aantal jaren sponsoren en andere geïnteresseerde bedrijven/organisaties een duidelijke meerwaarde te bieden door ze op een unieke manier gezamenlijk van de wielersport te laten beleven. Lees hieronder meer over het hoe en wat van de businessclub van DRC de Mol!

 

Businessclub: het ontstaan

Al lange tijd speelde DRC de Mol met het idee om een businessclub te beginnen. Toen een van de shirtsponsoren het idee opperde, is er enthousiast aan de slag gegaan met het opzetten van de businessclub. Met een kleine groep, waaronder een aantal sponsoren die ook een licentie hadden bij de club als renner, is in 2011 gestart met een proefjaar. Vervolgens is in  2012 de businessclub van DRC de Mol officieel opgericht als stichting, inclusief eigen logo en bestuur.

DRC de Mol benadrukt dat het concept echter sterk onderscheidend is in vergelijking met andere businessclubs die bijvoorbeeld bij voetbalclubs bestaan. In plaats van alleen passief naar wedstrijden kijken of borrelavondjes met een spreker organiseren, richt DRC de Mol zich op de directeuren/eigenaren van bedrijven die zelf actief zijn op de racefiets en zaken willen doen tijdens een ontspannen training of clinic. Zo slaan ze twee vliegen in één klap; zakendoen, plezier en sportief bezig zijn kunnen allemaal gecombineerd worden.

Meerwaarde

Zowel op de korte termijn als de lange termijn heeft de businessclub voordelen voor de club. Zo wordt het netwerk met potentiele sponsoren vergroot (daarnaast is ook de Businessclub shirtsponsor geworden), maar ook kan huidige sponsoren meer ‘waarde voor hun geld’ worden geboden. Door de businessclub kennis te laten maken met de club, onder meer door een het betrekken van renners van de club bij de activiteiten, verlaagt DRC de Mol de drempel om ook sponsor van de club te worden.

De organisatie van activiteiten

Actief samen bezig zijn is het belangrijkste onderdeel van het concept. Dit houdt in dat er veel georganiseerd en gefaciliteerd moet worden. Dit wordt gedaan door het zelfstandige bestuur van de Businessclub, bestaande uit 4 leden vanuit de leden c.q. bedrijven en één bestuurslid heeft zitting vanuit DRC de Mol. Dit bestuur vergadert regelmatig en maakt een jaarplanning met activiteiten en organiseert deze activiteiten met DRC de Mol met name in de faciliterende rol. Dat houdt in dat bijvoorbeeld ons parcours, clubhuis, trainers, ploegleiderswagen, netwerk/contacten in de wielersport en indien nodig begeleidende renners uit de selectie door DRC de Mol gefaciliteerd worden. Op deze manier heeft DRC de Mol weinig omkijken naar de Businessclub, maar wel haar sponsors kan laten meeprofiteren van de activiteiten van de Businessclub.

Dit betekent dus dat DRC de Mol er eigenlijk weinig omkijken naar heeft en haar sponsors laat meeprofiteren van de organisaties door de Businessclubs.  Ook financieel is er dus geen band en loopt DRC de Mol geen financieel risico inzake de door de Businessclub georganiseerde activiteiten.

 

Op dit moment bestaat de Businessclub uit zo’n 50 bedrijven uit de regio en worden er wekelijks activiteiten georganiseerd; elke woensdagavond wordt er getraind vanaf het clubhuis  en soms ook op het parcours, jaarlijks zijn er verder bijeenkomsten zoals een MTB en/of een baanclinic, een bezoek aan de 6daagse van Rotterdam, een veldrit in België, een bedrijfsbezoek bij een van de leden, een bijeenkomst met een spreker, een korte trainingsstage naar het buitenland en deelname aan een 2 tal grote georganiseerde toertochten zoals bijvoorbeeld Limburg Mooiste. Daarnaast heeft de businessclub uiteraard ook een eigen tenue voor alle leden om als eenheid naar buiten te treden.

Businessclub versus sponsoren

Maar hoe zorg je ervoor dat je sponsoren en de leden van de Businessclub niet in elkaars vaarwater komen? Een bedrijf kan namelijk  lid zijn van de businessclub zonder direct sponsor te zijn van DRC de Mol. Door duidelijke afspraken te maken over wie er kan toetreden, wordt er voorkomen dat ‘concurrenten’ tot elkaars ongenoegen in de businessclub vertegenwoordigd zijn. Sponsoren van de club zijn automatisch lid van de Businessclub; dit houdt dus in dat een bedrijf dat lid wil worden van enkel de businessclub, slechts lid kan worden van de businessclub als er geen concurrenten lid van zijn of beide partijen hier geen bezwaar tegen hebben. Zo blijft er een bepaald exclusiviteitsrecht bestaan voor sponsoren.

Betrekken en enthousiasmeren

Om de Businessclub tot een succes te maken, is het belangrijk de leden van de Businessclub te betrekken bij wat er speelt binnen de club. DRC de Mol besteed hier veel aandacht aan; het benaderen van leden van de Businessclub is maatwerk.

Naast de standaard uitnodigingen voor activiteiten, wedstrijden, feesten en specifieke businessclubbactiviteiten, heeft DRC de Mol ook speciale mediakanalen om de leden van de businessclub op de hoogte te houden. Zo is er een aparte pagina op de website en heeft de Businessclub een eigen Facebook- en Twitteraccount. Daarnaast wordt af en toe een aparte nieuwsbrief verzonden.

Benadrukt wordt dat sponsoren de club graag willen steunen, maar vaak niet overal op in willen of kunnen gaan. Belangrijk is dus om de balans te houden; door gebruik te maken van sociale media kunnen de leden zelf bepalen in hoeverre ze nieuws tot zich willen nemen.

Tips&tricks

Wil je ook je sponsoren een duidelijke meerwaarde bieden aan hun sponsorschap of wil je potentiële sponsoren warm maken voor het sponsorschap? Dan is een businessclub van toegevoegde waarde voor je sponsorbeleid. Onderstaande tips&tricks helpen je verder!

  • Denk voor je begint goed na over het concept en de opzet;
  • Zet de businessclub op als een apart onderdeel binnen je club, net als je elite- en belofterenners dat zijn;
  • Ga na of er voldoende organisatiekracht is om de businessclub tot een succes te maken;
  • Wees realistisch. Verwacht zeker in het begin geen grote opbrengsten; het opzetten en onderhouden van een businessclub vraagt een geldinvestering. Op de lange termijn kan een businessclub je echter een mooi netwerk en veel meerwaarde bieden. 

Deze tekst is tot stand gekomen met dank aan Raymond van der Vlies (DRC de Mol) 

Meer informatie

  • Op de volgende kanalen kun je meer lezen over de Businessclub van DRC de Mol; bekijk hier de website, volg ze op Twitter of neem een kijkje op de Facebookpagina.