Blessures

Wanneer gekeken wordt naar de harde cijfers, is de wielersport een sport waarin relatief gezien weinig sporters blessures hebben. De sport is weinig belastend voor gewrichten en komt daardoor in verhouding tot andere populaire sporten als voetbal of hardlopen goed uit de bus. Ook het aantal sporters dat op de SEH belandt ligt lager dan in andere sporten. Opvallend is wel dat wanneer een wielersporter op de SEH terecht komt, dit met ernstigere blessures is dan andere sporten. Het gaat kortom heel vaak goed, maar als het fout gaat, zijn de gevolgen groter dan in andere sporten.

Blessures die zijn veroorzaakt door een val, kunnen beperkt worden door veel aandacht te besteden aan de veiligheid. Blessures die niet worden veroorzaakt door een val, zijn vaak chronisch van aard en worden veroorzaakt door een verkeerde houding (denk hierbij aan knieklachten, bloedvatproblemen en rugpijn)  of een verkeerde omgang met trainingsomvang (overtraining). 

Sportzorg Nederland houdt zich bezig met het creëren van bewustwording onder sporters over verantwoord sporten. In het kader daarvan besteden experts uit de sportmedische wereld op hun website veel aandacht aan specifieke wielerblessures. Bekijk hier de lijst van verschillende onderwerpen die besproken worden.

 

Meer informatie

  • Lees op de website van VeiligheidNL meer over wielerspecifieke blessures.
  • Bekijk hier het EHBSO-zakboekje vanuit NOC*NSF.
  • De KNWU is in 2015 gestart met de veiligheidspilot 'Valpartijen horen niet bij het wielrennen!' Hier lees je meer over de inhoud van deze pilot.