Cafeïne

Cafeïne is een van de meest gebruikte pepmiddelen. Maar wat zijn de effecten van cafeïne precies? En wat zijn de nadelen van het gebruik van cafeïne?

Het prestatiebevorderende effect van cafeïne is er  - als je de onderzoeken er op naleest - wel degelijk. Niet voor niets is cafeïne het meest gebruikte – inmiddels legale – stimulerend product. Er wordt al een effect op de prestatie (2 - 5% verbetering van prestatie) waargenomen  bij een cafeïne-inname die vergelijkbaar is met 1-2 kopjes koffie (3mg/kg). En de effecten zijn voor een zeker interessant: verhoging van de concentratie, geeft scherpte, vermindert het vermoeidheidsgevoel en geeft energie.

Cafeïne remt daarnaast je eetlust, kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid en diarree en kan op lange termijn leiden tot een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Daarnaast kan bij intensief gebruik een fysieke afhankelijkheid van cafeïne optreden (denk hierbij aan een 'koffieverslaving'). In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, leidt het gebruik van cafeïne niet tot uitdroging.

Cafeïne stimuleert het sympathische zenuwstelsel, waardoor de mobilisatie van vrije vetzuren uit het vetweefsel toeneemt. Dit leidt tot een verhoogde beschikbaarheid van vetzuren met als gevolg een betere vetzuuropname door de actieve spieren én een betere vetzuuroxidatie. Er ontstaat dan een rem op het verbranden van de koolhydraten in de spieren. Zo spaar je je glycogeenvoorraad van de spieren, doordat het lichaam eerst overgaat tot het verbranden van de vrijgekomen vetzuren. Dit effect wordt vooral geclaimd bij duurinspanningen. Bij korte, explosieve inspanningen (<1 minuut) is dit effect van cafeïne niet zeker.

Naast in koffie en cola, is cafeïne ook verkrijgbaar in tabletvorm en wordt het ook regelmatig verwerkt in gels. Cafeïne heeft al vanaf een lage dosering effect en wordt mede daardoor vaak gebruikt als prestatieverbeterd middel. Vooral op het einde van wedstrijden kan het gebruik van sportvoeding met daarin cafeïne een boost geven voor de laatste kilometers.