Communicatie en social media
Elke sportvereniging houdt zich bewust of onbewust bezig met communicatie. Zowel een clubblad, de ALV, een persbericht en het informeren over trainingstijden; alles valt onder communicatie.
Communicatie als promotiemiddel
Met goede communicatie, zowel naar mensen die aangesloten zijn bij de club (intern) als buitenstaanders (extern), valt veel te winnen. Maar waar moet je mee beginnen als vereniging? Lees meer over de communicatie en PR van sportverenigingen op de website van Sportservicedesk. Hier leer je onder andere om een communicatieplan op te stellen en wat de beste tips zijn voor de verenigingswebsite.
Door zelf actief de media op te zoeken, kun je veel aandacht voor je vereniging verzamelen. Dit kan je onder meer doen door media uit te nodigen en op de hoogte te stellen van belangrijke evenementen binnen de vereniging. Daarnaast kun je regelmatig persberichten versturen. Download hier een checklist voor het opstellen van een persbericht.
Website
Veel sportverenigingen hebben een eigen website. Dat is ook niet meer dan logisch gezien het nog steeds toenemende gebruik van internet. Door als sportvereniging goed vindbaar te zijn op het web, is voor potentiële leden makkelijker om zich aan te melden bij een club en kunnen ze een eerste indruk krijgen van de club.
Een eigen website is dus je online visitekaartje; zorg dan ook dat deze erg goed verzorgd uitziet. Is het voor je club lastig om een goede website op te zetten en deze te onderhouden? Overweeg dan om de website af te stoten. Geen website hebben kan beter zijn dan een slecht functionerende en verouderde website. Via sociale media als Facebook en Twitter is het dan alsnog mogelijk om aanwezig te zijn op het web.
Om je website echt als uithangbord van je vereniging te gebruiken, zijn er een aantal tips die hierbij kunnen helpen. Klik hier om een lijst met tips te downloaden om je website goed te kunnen gebruiken. In dit artikel op Sportnext zie je een overzicht van een aantal externe partijen die een vereniging in staat stelt om snel, makkelijk en goedkoop een eigen website op te zetten.
Social media
Bij veel sportverenigingen blijft het gebruik van social media achter. Vaak zijn verenigingen wel aanwezig, maar niet actief op sociale netwerken. En dat is een gemiste kans. Door je vereniging ook op social media een plaats te geven, promoot je niet alleen je vereniging, maar krijg je ook unieke mogelijkheden om in dialoog te treden met je leden en je leden in te zetten als uithangbord van de vereniging. Hieronder lees je kort enkele tips over het gebruik van social media voor je sportvereniging;
- Bied waarde en relevantie om je aantal volgers te vergroten.
- Social media is méér dan een tweede soort clubblad; het is bij uitstek geschikt voor korte en visuele boodschappen;
- Trigger je volgers door ze om hun ideeën en meningen te vragen. Vaak is hun input erg leerzaam! Daarnaast voelen de volgers zich zo ook gehoord;
- Laat de accounts door meerdere mensen van updates voorzien worden. Zo voorkom je eenzijdige berichtgeving. Maak hier echter wel afspraken over en geef geen onbeperkt aantal personen toegang tot de kanalen van de vereniging.
Wat moet je vooral niet doen op social media? Je leest het hier op Sportnext. Vanaf eind januari 2016 is ook het handboek 'Communicatie voor verenigingen' te verkrijgen.
Meer informatie
- Een overzicht van partijen die een verenigingswebsite kunnen bouwen op Sportnext;
- Sportservicedesk over communicatie & PR van sportverenigingen;
- Een overzicht van de grootste fouten die sportverenigingen maken op Facebook lees je hier op Sportnext;
- Checklist voor het opstellen van een persbericht;
- Tips voor het maken van een verenigingswebsite.