Mentaal

Jonge sporters maken grote veranderingen mee. Naast dat ze zelf vaak nog aan het veranderen zijn, krijgen ze te maken met veel trainingsuren die gecombineerd moeten worden met het dagelijks leven. Wanneer sporters gezien worden als talent, neemt de druk van de eerder genoemde onderwerpen alleen nog maar toe en voelen de sporters daarnaast nog de druk van het moeten en willen presteren.

Het ontwikkelen van een leefstijl als sporter houdt in dat er bewust gekozen wordt bij een manier van leven die de sport ten goede komt. Onderdelen van deze leefstijl zijn onder andere de leef- en trainingssituatie van de sporter en ontwikkeling van zelfregulerend gedrag. Dit laatste komt niet alleen van pas in de sportwereld, maar ook daarbuiten is zelfregulerend vermogen een grote stap in de ontwikkeling van jonge mensen.

Als trainer kun je je sporters begeleiden in het ontwikkelen van zelfregulerend gedrag. Hiermee kom je in het domein van de sportpsychologie. Binnen de sportpsychologie wordt er onder andere aandacht besteed aan het optimaliseren van de prestatie (door het wegnemen van onzekerheid, het leren focussen e.d.), het herstel van prestaties (door het geven van zelfvertrouwen, het wegnemen van trainingsstress e.d.) en de balans tussen het leven als sporter en het welzijn als mens.

Ook jouw sporters, oud of jong, getalenteerd of niet, krijgen te maken met deze onderwerpen. Met een paar basiscs uit de sportpsychologie over deze onderwerpen kan je je sporters  kunt helpen in het ontwikkelen van een bewustzijn op deze gebieden, zowel tijdens trainingen als wedstrijden.

Daarnaast is het belangrijk je te realiseren dat sportpsychologie niet alleen op je sporters van toepassing is, maar ook op jezelf. Ook als trainer/coach kun je te maken krijgen met stress, druk, teleurstellingen en ga zo maar door. Sportpsychologen kunnen je hierin begeleiden en kunnen daarnaast kritisch en objectief kijken naar de groepsprocessen binnen je team. Op de website van de Vereniging voor Sportpsychologie in Nederland vind je een overzicht van sportpsychologen.

Meer informatie