Maatschappelijke stage

Tijdens de middelbare schooltijd van jongeren kunnen jongeren ervoor kiezen tijdelijk een maatschappelijke stage te lopen. Dit houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen; meestal is de looptijd van een dergelijke stage zo'n 12 uur. Door het lopen van een maatschappelijke stage ontwikkelen de jongeren zichzelf, maar kunnen ze ook organisaties in hun omgeving verder helpen. Voor deze stages worden een bepaald aantal uren gereserveerd. Deze kunnen 'opgeknipt' worden in meerdere klussen van een aantal uur.

Ook de sportsector is een plek waar veel jongeren graag hun maatschappelijke stage lopen. Dat biedt verenigingen een kans om twee vliegen in een klap te slaan; door het binden van jongeren aan de vereniging betrek je juist de leden op de leeftijd waarop ze vaak bij de vereniging weggaan.

Ook aan de slag met stagiaires?

Om binnen je vereniging een stageplek te creëren, is het ten eerste belangrijk dat je weet wat je met de inzet van de jongeren wilt bereiken. Zijn ze extra handen of heb je een specifiek project waarmee je ze aan het werk wilt zetten? Ook de randvoorwaarden van de stage moeten goed geregeld zijn; een leuke ontvangst en goede begeleiding zorgt ervoor dat zowel de stagiair als de vereniging het maximale uit de stage kan halen. Geef de stagiaires de kans om mee te denken over verschillende aspecten van de vereniging en betrek ze bij wat er speelt. Vaak hebben jongeren een andere invalshoek en dit kan leiden tot nieuwe, verrassende ideeën! 

Het vinden van stagiaires

Voor het vinden van stagiaires kun je contact opnemen met 'stagemakelaars' of met scholen in de regio. Maar natuurlijk kun je ook binnen je eigen vereniging op zoek gaan naar stagiaires; zo kun je leden die al bekend zijn met de vereniging, nog meer bij de vereniging betrekken en ze de kans geven om binnen de vereniging een grotere rol van betekenis te gaan spelen.

Meer informatie

  • Op de algemene website van de maatschappelijke stage lees je alle relevante informatie voor stagebieders.