Motivatie

Als trainer en coach kun je veel bijdragen aan de motivatie van je sporter. Hoewel veel hiervan afhangt van de instelling van de sporter zelf, kan je als trainer juist op de cruciale momenten bijdragen aan de motivatie. Hoe?

  • Stel de sporter verantwoordelijk. Als trainer begeleid je de sporter en stuur je de sporter in de juiste richting. Het is echter niet aan jou om ervoor te zorgen dat er ook echt iets gebeurt met de adviezen die je geeft; de sporter moet het zelf willen. De mate waarin de sporter jouw adviezen overneemt is dus vaak ook de mate waarin de sporter gemotiveerd is.
  • Motiveer positief. Motiveren kan ook negatief zijn; ‘als je niet ..., dan...’ Op deze manier neemt het plezier van de sporter af en daarmee ook de motivatie. Aan de andere kant geeft aangeven wat er wél goed ging en positief coachen een veel beter gevoel aan de sporter.
  • Blijf prikkelen; Honderden keren dezelfde training uitvoeren is saai voor de sporter. Er valt niets nieuws meer te beleven en de uitdaging is weg; de motivatie neemt af. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat bij fysieke prikkels (afwisseling) de mate van conditieverbetering groter is dan wanneer eindeloos dezelfde trainingen worden afgewerkt.
  • Begeleid de sporter door fasen van demotivatie heen. Bijna elke sporter kent momenten waarop hij of zij gedemotiveerd raakt. Zoek hierbij uit waar dit aan ligt en herstel het zelfvertrouwen en plezier van de sporter.
  • Beloon inzet, niet talent. Net als dat de manier waarop een wedstrijd wordt gereden meer zegt dan de uitslag, is inzet belangrijker dan talent.
  • Stel realistische doelen. Het stellen van haalbare, meetbare doelen draagt bij aan de motivatie van de atleet. Doelen die te makkelijk of te moeilijk te behalen zijn, doen afbreuk aan de motivatie van de sporter.
  • Help de atleet resultaten te behalen. Het lijkt logisch, maar wordt soms uit het oog verloren. Niets is zo motiverend als tevredenheid over een prestatie waaruit vooruitgang blijkt. Motivatie is het kunnen blijven triggeren van de gretigheid van een atleet.
  • Laat de atleet intrinsiek gemotiveerd raken. Bij een intrinsieke motivatie wordt de atleet gemotiveerd door hun plezier in de sport en de voldoening die ze eruit halen. Extrinsiek gemotiveerde atleten worden daarentegen alleen gemotiveerd doordat het moet; ze moeten presteren voor hun sponsoren of familie en trainen alleen zodat ze de prestaties en dus die beloning (bijvoorbeeld geld) kunnen halen. Extrinsiek gemotiveerde atleten verliezen eerder hun motivatie omdat deze niet gebaseerd is op plezier, daarnaast zijn ze eerder vatbaar voor een burnout. 

Meer informatie

  • Lees op SportKnowHowXL meer over hoe een sportpsycholoog de sporter kan helpen om de ervaren spanning om te zetten in een positieve spanning.
  • Op de website Topsporttopics wordt regelmatig aandacht besteed aan mentale training die atleten meer zelfvertrouwen kunnen geven. Selecteer voor een overzicht van artikelen over mentale training in de rechterbalk 'Mentale training'.
  • Afke van de Wouw is sportpsycholoog en heeft mentale trainingen opgesteld voor sporters die ze helpen bij het mentaal voorbereiden op en herstellen van een wedstrijd. Deze trainingen zijn te downloaden via sportsimagery.nl.
  • Ook NLcoach heeft een onderdeel in haar kenniscentrum gewijd aan mentale training.