Onderneem zelf actieHet streven naar een schone sport begint bij het vinden van een draagvlak. Zonder steun van renners, begeleiding en bestuurders, is het onmogelijk om doping uit te bannen.

Daarom is het belangrijk dat ook jij als trainer goed weet welke zaken er spelen op dopinggebied – en, belangrijker nog – jij je pupillen goed voor kunt lichten en kunt begeleiden in een gezonde, dopingvrije weg naar topprestaties. Wat kun jij als trainer doen om de sport – en je jonge talenten – dopingvrij te houden?

  • Zorg dat je op de hoogte bent van de dopingregels. Dit is niet alleen voor jezelf nuttig, maar ook voor je sporters en de ouders van sporters, die vaak niet goed op de hoogte zijn van wat er speelt.
    1. Een makkelijke manier om te controleren of bepaalde stoffen en geneesmiddelen wel of niet verboden is, is de Dopingwaaier. Deze is tegenwoordig ook verkrijgbaar als app voor de smartphone.
    2. Woon zelf (of met je sporters) een anti-dopingvoorlichting bij. Hoewel je vaak denkt het meeste al te weten, blijft er altijd veel nieuwe kennis op te doen en zijn vooral de verhalen uit de praktijk een echte eye-opener.
  • Ken je verantwoordelijkheden als trainer. Lees de informatie op de KNWU-site en Dopingautoriteit goed door en neem contact op met een van deze instanties als je nog vragen hebt.