Opleidingsstructuur KNWU
Het motto van de KNWU aangaande talentontwikkeling is 'opleiden en opvangen'. Dat houdt in dat de KNWU aan de hand van het KNWU Wielerplan jonge sporters op een manier die past bij hun persoonlijke fysieke en mentale ontwikkeling, spelenderwijs kennis laat maken met de disciplines van de wielersport.
Talentherkenning: RAP-dagen
Om jonge renners de kans te geven te laten zien wat ze in hun mars hebben, is de Rabo Ardennen Proef al jarenlang een belangrijke graadmeter voor aanstormend talent; zo hebben onder andere Robert Gesink, Wilco Kelderman en Daan Olivier in het verleden deelgenomen aan de RAP-dagen. In juli en augustus elk jaar, tijdens de zomervakantie, kunnen talenten in de nieuwelingen- en juniorencategorie zich aanmelden voor een week lang trainen in de Ardennen onder leiding van de talentcoach. Klik hier om een video-impressie te bekijken van de RAP-dagen in 2014.
Naast talentherkenning tijdens de RAP-dagen, kijken de talentcoaches ook naar regelmaat in prestaties tijdens wedstrijden. Onder andere op basis hiervan wordt een juniorenselectie opgemaakt die deelneemt aan internationale wedstrijden, waaronder bijvoorbeeld Parijs-Roubaix voor junioren.
Talentontwikkeling
De talentontwikkeling volgt logischerwijs op de talentherkenning en is de eerste fase die zich richt op fysieke ontwikkeling van de sporter. De nadruk in deze fase ligt echter niet op presteren, maar op leren en zelfontwikkeling.
Als de sporters zich verder ontwikkelen, is de KNWU aanwezig om de sporters verder te begeleiden en ze de kans te geven op een groter podium te tonen wat ze in zich hebben. Hiertoe heeft de KNWU een opleidingsstructuur ontwikkeld waarbinnen talentvolle sporters zichzelf kunnen ontdekken. De KNWU streeft ernaar sporters te begeleiden naar de plek waar ze doen waar ze goed in zijn: of dat nu is als trainer, topsporter of alles er tussenin.
Opleidingsstructuur
In Regionale Trainingscentra (RTC's) worden talentvolle sporters uit de regio verder begeleid. Onder begeleiding van talentcoaches en trainers uit de buurt wordt gezamenlijk getraind. De RTC's bevinden zich op verschillende plekken door Nederland, om zo de wielersporters uit het hele land te kunnen bereiken. Op dit moment zijn de volgende RTC's actief:
- RTC Limburg (Sittard): Weg
- RTC Brabant (Eindhoven & Ossendrecht): Weg, BMX, Veldrijden
- RTC Noord (Emmen & Assen): BMX, baan
- RTC Noord-West (Amsterdam & Alkmaar): Baan
- RTC Oost/Stedendriehoek (Apeldoorn): Baan, weg, BMX, MTB
- RTC Zuid-West (Den Haag): Weg, BMX
In de RTC's wordt gefocust op talentvolle sporters in de leeftijd 15/16 jaar. In deze leeftijd worden ze actief bij de RTC's betrokken, maar trainen ze nog voornamelijk bij de vereniging; in de juniorentijd (17/18) maken de sporters onderdeel uit van de talentengroepen en wordt er intensiever met de sporters samengewerkt.
Vanuit de RTC's wordt nauw samengewerkt met verenigingen uit de regio. Gezamenlijk wordt gekeken op welke manier sporters een goede balans kunnen vinden tussen de trainingen van de club, het RTC en het dagelijkse (school)leven. De activiteiten van een RTC bestaan onder meer uit de organisatie van trainingsweekenden, het rijden van grotere wedstrijden met de districtsploeg en het verzorgen van voorlichtingen en informatieavonden.
Vanuit de RTC's kunnen renners doorgroeien naar de nationale selecties van de bondscoaches vanuit de verschillende disciplines.
Zo zijn er naast de RTC's twee Centra voor Topsport& Onderwijs (CTO's), te weten op Papendal (Baan, BMX en Paralympisch Baan) en in Eindhoven (Veldrijden en Paralympisch Weg). Daarnaast is in Sittard het KNWU Olympic Training Centre gehuisvest (KOTC) voor de disciplines weg en MTB. In deze trainingscentra zijn de sporters nabij de locatie gehuisvest en wordt getraind onder leiding van de bondscoach.
Meer informatie
- Bekijk hier de Powerpointpresentatie van RTC Oost (mtb) met een update over 2015.
- Lees hier artikelen uit eerder verschenen edities van de Wielersport over het RTC Limburg en het RTC Brabant.