Overtraining

Overtraining. Veel wielrenners krijgen er vroeg of laat mee te maken. En niet alleen de professionals. Want wielrennen is een fysiek zware sport, waarbij vaak veel getraind wordt. Herstel bij overtraining duurt soms wel enkele jaren. Zorg dus dat je bekend met met de verschijnselen van overtraining en laat je sporters op tijd een tandje terug schakelen.
 
Wat is overtraining?
Na een wielertraining heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen van de inspanning. Het lichaam gaat dan op zoek naar een nieuw evenwicht. Rust zorgt ervoor dat het evenwicht wordt hersteld. Vaak herstelt het lichaam zich tijdens een rustperiode iets meer dan eigenlijk nodig is. Dit zorgt er na verloop van tijd voor dat je sterker wordt en beter gaat presteren; supercompensatie. Om supercompensatie te bereiken moet het lichaam voldoende rust krijgen om te herstellen. Als je te snel weer gaat trainen, zal het herstel langer duren. Op langere termijn kan dit leiden tot overtraining. Er zijn ook niet-lichamelijke factoren die hierbij een rol kunnen spelen, ook stress, werk, school en andere zaken die psychologisch een rol spelen in het dagelijks leven van de sporter.
 
Wat zijn de symptomen?
Een wielrenner die overtraind is merkt dat aan de volgende verschijnselen:
  • een minder goed prestatievermogen 
  • geen zin om te fietsen 
  • vermoeidheid 
  • concentratieproblemen
  • neerslachtig
  • slaapproblemen 

Hoe kan het behandeld worden?

Herstellen van overtraining kan eigenlijk maar op één manier: rust. Dit kan soms weken of maanden in beslag nemen. Een (sport)arts kan sporters bijstaan en ze helpen bij het herstel.
 
Hoe kan overtraining voorkomen worden?
Voorkomen is beter dan genezen. Zeker bij overtraining. Een uitgebalanceerd trainingsschema en het bijhouden van een trainingsdagboek zijn belangrijk middelen om overtraining in het wielrennen te voorkomen. 

Meer informatie

  • Lees meer informatie over overtraining op de website van Sportzorg.
  • Bekijk hier de infographic met tips voor sporters en begeleiding in het signaleren en voorkomen van overtraining.