Parcoursrichtlijnen

Onder een wielerparcours verstaan we 'een afgesloten, permanent voor de (wieler)sport, bestemd wegparcours'. Het is van belang dat het gaat om een 'permanent' parcours omdat hiermee een grote mate van veiligheid voor het wielrennen wordt bereikt, en daarnaast de beschikbaarheid wordt gegarandeerd.

Semi-openbare circuits

Naast de permanente parcoursen wordt door verenigingen namelijk op een aantal ander-soortige 'circuits' getraind. Dit zijn doorgaans tijdelijk afgesloten (semi)openbare wegen (veelal een industrieterrein). Op dergelijke 'circuits' bestaan bij trainingen of het organiseren van wedstrijden regelmatig problemen met onder andere de veiligheid en beschikbaarheid. Daarnaast is een grote inzet van vrijwilligers noodzakelijk bij het afzetten van het parcours. Omdat de realisatie van een wieleraccommodatie met een permanent en volledig afgesloten parcours niet altijd realiseerbaar is, is het mogelijk dat een deel ervan de bestemming 'semi- openbaar' fietspad heeft. Dit fietspad dient op vaste tijdstippen, tijdens trainingen en wedstrijden, door middel van hekken en waarschuwingsborden van overige gebruikers te worden afgesloten. 

Richtlijnen nieuw wielerparcours

Het aanleggen van een nieuw parcours biedt veel mogelijkheden om verbeteringen aan te brengen ten opzichte van het oude parcours. Hiervoor bestaan een aantal richtlijnen die als uitgangspunt kunnen dienen bij de aanleg van een nieuw parcours. Klik hier om een totaaldocument met de richtlijnen voor een wieleraccommodatie (clubhuis en wielerparcours) te downloaden.

Richtlijnen nieuwe bmx-baan

Ook voor bmx-banen zijn er bij de aanleg van nieuwe parcoursen veel mogelijkheden om de baan te verbeteren. Zo kan door het toevoegen van een pro-sectie de baan aantrekkelijker worden gemaakt voor meerdere categorieën en niveaus. De UCI heeft een document opgesteld met daarin de officiële richtlijnen. Klik hier om dit document te downloaden. 

Het multidisciplinaire wielerparcours

Een relatief makkelijke aanpassing of uitbreiding van je parcours is het toevoegen van een pumptrack of offroadparcours naast het reguliere parcours. Zo maak je je parcours toegankelijk voor de uitoefening van meerdere disciplines. WV Ede heeft recentelijk haar parcours multidisciplinair gemaakt; lees hier hun verhaal. 

Meer informatie

  • Lees hier de richtlijnen voor het bouwen en verbouwen van een wieleraccommodatie en -parcours.
  • Lees hier de richtlijnen voor het bouwen en verbouwen van een bmx-baan (UCI - Engels).