Samenwerkingen

Op financieel, sportief en sociaal gebied bestaan er grote kansen voor wielerverenigingen om succesvol samen te werken met andere (sport)verenigingen. Vaak wordt onnodig veel afstand bewaard tussen verenigingen, terwijl verenigingen samen vaak tot mooie dingen kunnen komen en samen individueel sterker kunnen worden.

Door samenwerking bied je je leden extra activiteiten, kun je kennis delen of financieel aantrekkelijke deals maken voor leden die van beide vereniging lid zijn of willen worden. Zo kun je een samenwerking overwegen met de volgende verenigingen;

  • Triatlonverenigingen focussen net als wielerverenigingen op een duursport. Door het fietsaspect binnen de triatlon is dit een interessante partij om samen mee te werken; zo kun je onder meer samen clinics organiseren voor triatleten die gericht zijn op fietstechniek of fietstraining. Aan de andere kant hebben triatleten kennis van de zwem- en loopsport, kennis die je leden goed van pas kan komen wanneer ze bijvoorbeeld buiten het seizoen andere sporten willen beoefenen. 
  • Wat men zich vaak niet realiseert, is dat schaats- en wielerverenigingen elkaar perfect aanvullen. Op sporttechnisch gebied kunnen beide sporten veel van elkaar leren en veel leden maken bij de wisseling van de seizoen ook de wisseling in de disciplines. Ga dus samen om tafel zitten om te kijken wat jullie samen kunnen bereiken. Ook het financiële gedeelte kan hierbij besproken worden; door leden die van beide verenigingen lid worden korting te geven op hun lidmaatschap, kunnen jullie beiden meer leden werven.
  • Skeelerverenigingen zijn interessante samenwerkingspartners op het gebied van accommodatie. Het delen van een parcours met skeelerverenigingen kan schelen in de kosten ervan en maakt bovendien dat de gemeente meerdere verenigingen bedient met het parcours.
  • Heb je een clubhuis, dan kun je ervoor kiezen deze voor de momenten dat je deze niet gebruikt, te verhuren aan andere verenigingen. Dit hoeven natuurlijk niet sportverenigingen te zijn, ook andere vrijetijdsverenigingen of opvangen hebben vaak een locatie nodig om hun activiteiten uit te voeren.