Spelvormen

Altijd maar waaiers rijden, steeds weer oefenen op de sprint of intervallen in de polder zijn effectieve trainingsvormen, maar niet de meest inspirerende. Zeker voor de jongere jeugd, die zich in de eerste fases van het KNWU Wielerplan bevinden, is plezier de belangrijkste component van elke training. Trainingen waarin plezier voorop staat, zijn echter zeker niet zonder effect; ook tijdens deze trainingen kan specifiek getraind worden en kunnen fysieke en technische vaardigheden verbeterd worden. Spelenderwijs leren dus!

Onderstaand is beeldmateriaal te vinden van een aantal trainingsvormen die goed kunnen worden ingezet voor onder andere jeugdtrainingen.

Heb je zelf leuke spelvormen die je gebruikt tijdens trainingen? Deel ze met de andere trainers in Nederland door ze te mailen naar kennisplatform@knwu.nl.

 

Meer informatie

  • Het organiseren van een klein jeugdwedstrijdje kan zowel ingezet worden als een wervende activiteit als een leuke training met een wedstrijdtintje. Bekijk hier een impressie van een dergelijke training door Westland Wil Vooruit.
  • Gerichte techniektrainingen zijn vooral voor alle disciplines een leuke en zeer nuttige trainingsvorm. Bekijk hier en hier voorbeelden van techniektrainingen voor de mtb, die ook in wedstrijdvorm geoefend kunnen worden.
  • Lees hier een achtergrondartikel over spellen, spelvormen en speelse vormen en de toepassing hiervan in trainingen.