Sponsoring

Sponsoring levert voor veel verenigingen een cruciale bijdrage aan de inkomsten van de club. Maar sponsoring blijft een heet hangijzer; want hoe vind je nieuwe sponsoren? Wat doe je als de hoofdsponsor plots afhaakt? En wie moet er eigenlijk op zoek naar nieuwe sponsoren en houdt het overzicht?

In het linkermenu kun je meer lezen over verschillende aspecten van sponsoring. Zo kun je;

Soorten sponsoring

De meest traditionele soort van sponsoring is nog altijd de vorm waarbij de vereniging in ruil voor exposure (vermelding op de website/shirtje e.d.) geld ontvangt van de sponsor. Maar er zijn meer mogelijkheden dan alleen deze vorm van sponsoring, denk bijvoorbeeld ook eens aan andere vormen;

  • Sponsoring in natura: hierbij krijg je bijvoorbeeld materialen, voeding e.d. gesponsord door een leverancier hiervan. Dit heeft als extra voordeel dat de sponsor de kostprijs investeert, maar de vereniging de reguliere kosten bespaart. Daarnaast kan de sponsor een beroep doen op de leden van de vereniging om een nieuw product te testen.
  • Ook door het verhuren van bijvoorbeeld reclameborden langs het parcours kan geld verdiend worden. 
  • Wanneer sponsoring in natura lastig wordt, loont het nog altijd de moeite deals te maken met leveranciers met producten die je veel gebruikt. Zo kun je voor een klein bedrag veel producten afnemen en deze eventueel voor meer geld doorverkopen.
  • Een vorm die niet zozeer onder sponsoring valt, maar er wel mee te maken heeft, zijn de welbekende clubacties. Door hier slim op in te spelen, kunnen dergelijke acties zeker goed geld opleveren. Denk hierbij goed na over wat de doelgroep aanspreekt.
  • Veel bedrijven zijn op zoek naar een specifiek publiek om zich aan te presenteren. Speel daar op in! Zo kun je geld betaald krijgen als je leden nieuwsbrieven van bepaalde bedrijven willen doorlezen. Kijk bijvoorbeeld op http://www.sponsormail.info/ voor meer informatie. Ook is het mogelijk om via Sponsorkliks een deel van de uitgaven die leden doen bij bepaalde aangesloten webwinkels sponsorgeld te ontvangen. Kijk hier voor meer informatie over deze constructie. Via SO! Sport kun je als club geld verdienen door je leden middels een app gesponsorde content te tonen.
Voordat je besluit verder te gaan met een van bovenstaande opties, is het verstandig om goed af te wegen of dit past bij jouw vereniging en of dit voor jullie club de beste manier is om sponsorinkomsten te werven. Je hoeft niet meteen alles over een andere boeg te gooien! De deuren langs gaan om zelfgemaakte koekjes te verkopen kan ouderwets klinken, maar vergeet niet dat dergelijke acties andere voordelen kunnen hebben, zoals onderlinge ledenbinding en lokale bekendheid. Het opstellen van een sponsorbeleid kan dan ook een goede leidraad zijn om vorm te geven aan de sponsoring van je vereniging. 

Meer informatie

  • Wil je weten hoe het zit met de wetgeving omtrent sponsoring? Lees dan hier verder.